Vätskesystem

Genom åren har jag hunnit testat ett stort antal olika sätt att bära med mig vätska och jag har kommit fram till de produkterna som jag trivs bäst med själv. Jag har med mig vätska på i princip alla mina pass, så jag har utrustning för som passar alla distanser.

Amphipod Handheld Lite rymmer drygt 3 dl och har en plattare form som passar riktigt bra i handen. Den här har jag med mig på i princip alla pass upp till typ milen. Fickan rymmer det nödvändigaste, typ nycklar. Korken är av hård plast, vilket inte är optimalt när man ska öppna med t.ex. tänderna. Dessutom blir det bitmärken efter ett tag, vilket sliter. Öppningen är förhållandevis liten, så det kan vara klurigt att t.ex. fylla på med pulver. Min favoritflaska då den ligger helt perfekt i handen och man slipper att ”aktivt” hålla i den.

Finns inte att köpa i Europa vad jag vet, utan jag beställde från Zombierunner.com, men eftersom de slutat leverera till bl.a. Sverige så köpte jag senast från REI.com.

Amphipod Handheld Lite

Nathan QuickDraw Plus är den flaska som jag använt mest genom åren. Den rymmer 6 dl, har en stor ficka som rymmer gel, nycklar etc. Denna flaska har en kork av gummi, vilket är snällare mot tänderna och inte får bitmärken. Öppningen i flaskan är stor, vilket gör det enkelt när man ska måtta upp pulver etc. Runnersgear har den.

Nathan QuickDraw Plus

Vätskeryggor finns det en uppsjö av och valet hänger naturligtvis på vad man ska springa för typ av lopp. Min absoluta favoritrygga genom åren är Nathan HPL #020, en rygga som rymmer en 2 liters vätskeblåsa och diverse tillbehör i bakre fickan, t ex en av New Balance vindjackor som man kan knyckla ihop till en boll. På framsidan finns ett antal fickor och fack som rymmer kamera, mobiltelefon, gel etc. Ryggan sitter som en väst och har ett mjukt, bomullsliknande material närmast huden vilket gör det väldigt behagligt även när man har linne. Runnersgear har den.

Nathan HPL #020 framsida

Nathan HPL #020 framsida

Nathan HPL #020 baksida

Nathan HPL #020 baksida

Nathan gjorde några förändringar på HPL #020 och kallar den nya modellen för Endurance. Skillnaderna är inte stora, men de är stora nog. Den viktigaste förändringen är att de smalnat av fickan för blåsan. Den är numera rformad efter blåsan och har en ordentlig ögla för att hänga blåsan i. På toppen av fickan finns dragkedjor på var sida samt en flärp (lock) med kardborre för att snabbt och enkelt kunna byta eller fylla på blåsan. I övrigt så har man lagt till två små fickor, varav en ska vara vattentät, på framsidan. Jag köpte denna på Amazon.

Nathan Endurance baksida

Nathan Endurance framsida

Eftersom jag är något av en fetischist när det gäller vätskeryggor så har jag även införskaffat mig en The North Face Enduro 13, vilket är ungefär som Nathans Endurance, men med tillägget att den har ett integrerat midjebälte som bl a rymmer två stycken 0,5 liters flaskor. Jag gillar ju inte vätskebälte och vill även slippa handjagare ibland och då är denna perfekt. 2 liter vatten i vätskeblåsan, en flaska med koncentrerad Perpetuem samt en flaska med bara Perpetuem-pulver som jag kan blanda till efter halva loppet. Midjebältet har två mindre fickor för t ex gel, piller, mobil etc. Facket på ryggen är separerat så man inte skadar blåsan om man vill ha något annat med sig, t ex en jacka eller liknande.

TNF Enduro 13

Annons
kommentarer
 1. Mats skriver:

  Tjenare!

  Du verkar vara insatt i den underbara världen av löparutrustning. Tänkte höra om du vet något företag som säljer Nathan Elite1 och Elite 2V Plus. Elite1 plus som du säljer lockar tyvärr inte.

  PS. Vi sågs och hälsade på varandra på TEC100 i år. Var en av killarna som sprang med Mia.

  • zebban skriver:

   Hej Mats!
   Det finns nog ingen i Sverige som säljer dessa modeller då den svenska leverantören inte tagit in dessa i sortimentet, så du får nog tyvärr jaga på nätet.
   Jag köpte min Nathan Endurance, som jag hade på TEC, via Amazon.
   Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s