Måndagstempo med mördarbacke

Publicerat: april 27, 2009 i Okategoriserat

Söndagens pass blev inställt pga solsken och fika. Vi spenderade eftermiddagen på kollis och när det väl var dags för löpning så var det även dags för fika, så löpningen fick stryka på foten. Istället gick jag ner på gymet en stund innan middagen och kvävde på så sätt ångesten.

Förra veckans total hamnade på drygt 76 km, vilket jag borde vara nöjd med och helt i paritet med gängse ”tapering”, dvs nedtrappning inför lopp. Den här veckan ska jag springa ca 50 km och nästa vecka fram till Lidingö Ultra är tanken att jag ska springa några korta och lugna pass med inslag av fartökningar.

Dagens pass blev ännu ett tempopass, men med en ”twist”. Började med att springa Hälsans Stig medurs runt Brunnsviken ned till Haga. Höll ett skönt och ganska snabbt tempo. Lät intensiteten styras av känslan. Jag har fått en klart bättre uppfattning på sistone om hur olika tempon och ansträngningsgrader känns.

Tempopasset gick längs Brunnsviken

När jag hade passerat 10 km, i höjd med Koppartälten i Haga, var tempodelen avklarad och jag påbörjade backträningen. Jag joggade längs cykelbanan förbi Haga Norra och ner mot Frösundavik. Vek sen av uppför Hagakullens norra sida och påbörjade klättringen.

Backen ser ganska snäll ut på fotografi, men den äter dig levande 🙂

Första gången joggade jag en bit, men det blev tillslut omöjligt så jag började gå. Med 10 snabba kilometer i benen så ville sig inte det heller, utan jag var helt enkelt tvungen att stanna och pusta ut några gånger på vägen upp! Pulsen var inte hög, men ändå stånkade och flämtade jag som aldrig förr! Totalt kraftlös! Lutningen är nästan 20º som värst, vilket gör det i princip omöjligt att springa. Därtill ska läggas att man springer på en stig med löst grus och stenar, vilket gör det hela än mer vanskligt.

Hagakullens mördande lutning

Väl uppe på toppen passade jag på att pusta ut ordentligt och ta några foton på utsikten innan nedförsbackelöpningen tog vid. Tanken med denna backträning var att öva på att springa i nedförsbackar. Från toppen på kullen är det drygt 800 meter ned till ”botten” med en lutning på ca 6º. Det tar lite tid att få flyt i löpningen, men efter en stund så mjuknade jag i steget och det kändes ok.

Början på nedförsbacken
Man ha en underbar utsikt över Järva, Haga, Bergshamra och Brunnsviken

Efter tredje klättringen och utförslöpningen tyckte jag att det fick räcka för den här gången. Joggade hemåt i solskenet och njöt av en lyckad kombo med tempo och backträning.

Tempopasset landade på 10 km @ 4:54 med 160 bpm (80%) i snittpuls.
Backträningen summerades till 6,36 km @ 6:36 med 151 bpm (75%) i snittpuls.

Annons
kommentarer
  1. Joakim skriver:

    Ha ha, den backen är inte att leka med! Är inte ett dugg avundsjuk, men bra jobbat!

  2. MarathonMia skriver:

    Riktig mördarbacke… springer man förbi är det riktigt svårt att ignorera… 😉

  3. gullfot skriver:

    Okej. Äntligen. Man måste alltså tillåta tredjepartscookies för att det ska fungera. Pust och stön – nu kan jag äntligen kommentera baby!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s