Prestationsångest

Publicerat: juli 6, 2009 i Okategoriserat

Förra veckans distans summerades till totalt 52 km, vilket är minst 18 km ”för lite”. Anledningen är att jag avbröt söndagens långpass eftersom jag oroade mig för mycket över min frus migrän och inte kunde slappna av och njuta av löpningen.

Det passet var annars ett av mina bättre hittills. Vädret var i princip helt perfekt och kroppen kändes fräsch. Från Frösunda sprang jag via Mörby mot Täby , för att svänga av mot Täby Kyrkby/Vallentuna. Jag sprang 4,5 km och gick 0,5 km om vartannat. Ska fortsätta nöta in den modellen inför gax. Det funkar väldigt bra för mig och får ned snittpulsen rejält. Gåpauserna är perfekta för att äta och dricka i lugn och ro, medan snittfarten ändå hålls på vettiga nivåer.

Efter en mil ringde jag hem för att kolla läget, som fortfarande var illa, men jag fortsatte ändå springa tills jag kom till Täby Kyrkby. Där tog jag beslutet att ringa en kompis i Vallentuna för att fråga om han hade tid att skjutsa hem mig, vilket han gärna gjorde, så jag sprang sista biten hem till honom. Det kändes som rätt beslut. Skuldkänslorna för att ha lämnat min fru med migrän och oron över hennes tillstånd konsumerade mig.

Summeringen blev 18,5km @ 5:52 med 140 bpm (70%) i snittpuls, ett hyggligt resultat och lovar gott inför kommande träning. Nästa helg ska jag springa samma rutt, men slutföra den. Tanken är att få ihop ca 35-40 km.

Prestationsångesten då? Jo, hela eftermiddagen och kvällen i söndags gnagde faktumet att jag inte fått ihop mer än 52 km. Varför är det så viktigt hur långt jag springer en vecka? Många är glada om de får ihop 30 km på en vecka. De flesta springer kanske 5-6 km 2 ggr i veckan.
Den här veckan kan jag med lite planering få ihop drygt 80 km och nästa vecka ännu mer, så det finns ingen anledning att gnälla.

Nästa gång ska jag springa både upp och ner är tanken.

Nu har den här arbetsveckan snart gått och jag har hunnit med tre bra pass hittills. Ett varv runt Brunnsviken i måndags, en tur till Haga och tillbaka i går och på lunchen idag sprang jag till Hammarbybacken och vände vilka tillsammans blir drygt 34 km den här veckan. Kanske når jag 80 km den här veckan trots allt!

Annons
kommentarer
 1. gullfot skriver:

  Gulle 🙂

  Klart man kan känna lite panik över statistiken vissa veckor. Men det krävs inte så många nyckelpass över x antal timmar när man har grunduthålligheten, tror jag, som du ju har. Dvs. volymen har du redan i benen, nu är det den speficika träningen som gäller. Vi har typ två veckor på oss lite drygt nu att köra några riktigt überlånga pass, och back-to-back. Och sen är det nedtrappning. Helt sjukt.

  Nä nu börjar jag få panik också.

  Hint: obanad terräng, oregelbundet underlag för att stärka fotlederna.

  Puss och kram från ett soligt Gaxland! 🙂

 2. gullfot skriver:

  Ha ha ha, skrev jag verkligen speficik?!

 3. Staffan skriver:

  zebban: Kanske är bra med en mindre mängd vecka nu låta kroppen vila lite. Då kanske inte jag ska berätta hur mycket jag än så länge lyckas få ihop sen lördagen…..

  Om du ska köra obanad terräng rekommendera jag Sörmlandsleden du kan börja vid Hammarby backen. Jag körde senaste idag den leden ihop med Mats idag. Vi sprang till Handen och tog tuben hem man kan även fortsätta etapp 5 men det började bli sent. Se min tur på Funbeat.

  /staffan

  Ps. nu ska jag vila en eller två dagar innan nästa pass

 4. MarathonMia skriver:

  Investeringen i frugan var mycket viktigare än de 18 kilometrarna – på alla sätt.

  Du har ju verkligen lyckats få in superbra träning under våren – du grejar det sista också.

  Vilken toppentid att hamna under 6 min/km när du springer/går omvartannat. Kanonbra!

  Hojta till om du vill ha sällskap i Ursvik någon dag. Tjänsteresor sätter lite käppar i hjulet för mig att över huvud taget få ihop kilometer nästa vecka – jag har ju kört devisen ”Allt på en gång” de senaste två veckorna. Bränna av 9 mil ena helgen och 5,5 nästa 🙂 – kanske mitt koncept.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s