Veckans andra långpass med 25/5

Publicerat: april 7, 2009 i Okategoriserat

Solen skiner, men det är bara 5º när jag sticker ut på veckans andra långpass. Jag har packat ryggan med vanligt vatten igen, gel, Runekaka, dextrosol samt tuggisar. Idag ska jag testa 25/5-upplägget, dvs att man varvar 25 minuters löpning med 5 minuters gång. Fredrika m fl har testat det med framgång.

Jag läste om 25/5 för nåt år sen i ”ultrabibeln” A Step Beyond: A Definitive Guide to Ultrarunning och har tänkt att testa det flera gånger, men det har aldrig blivit av.
Enligt artikelförfattaren Karl King så har man bl a kommit fram till att det krävs minst 4 minuters gång för att musklerna ska hinna återhämta sig. Däremot finns det ingen vinst i att fortsätta gå i t ex 10 minuter. Varför ska man då springa just i 25 minuter? Enligt Noakes i Lore of running så är den mest effektiva användningen av aerobisk energi är i perioder mellan 10 och 30 minuter.
En annan faktor är att när ens ”vanliga” muskelfibrer börjar bli utmattade så träder andra, mindre tränade fibrer in och dessa har en lägre mjölksyratröskel, vilket resulterar i att man snabbare når sin mjölksyratröskel och i lägre farter än man är van vid.

Tillbaka till dagens pass. Jag värmde upp på sedvanligt sätt med 2 km lättare löpning, stretch och sen var det dags. Kroppen kändes ganska ok efter gårdagens kortare och snabbare långpass, men visst kändes det i benen.
Jag hade programmerat min Garmin med förutsättningarna för dagens pass. 25 minuter @ 5:25-5:45 och 5 minuter @ 8:00-8:30. Målet var att snitta kring 6:00-tempo.

Jag sprang moturs längs Hälsans Stig vid Brunnsviken. Det var fortfarande rejält kallt i skuggan och blåsten, men väl i sol och lä blev det varmt. Flera gånger var jag på väg att ta av mig vindjackan, för att sen ångra mig när jag kom in i kallare partier.
Första gåvilan kom lägligt vid den enda riktiga backen på rundan och det kändes riktigt skönt att gå i 5 minuter. Sen rullade det på så och jag hade plötsligt avverkat 2 varv och 23 km runt Brunnsviken. tanken var ju egentligen att springa 3 varv, men jag hade tröttnat på sträckan, så jag beslöt mig för at springa ner till Haga Forum och vända tillbaka hem.

Väl hemma stannade klockan på 32 km, vilket kändes helt ok. Snittfarten hamnade på 5:58 och snittpulsen på 148 (74%). Under ”intervallerna” låg snittpulsen på 144, 147, 150, 152, 155 samt 156, vilket ger ca 151 (75%) i snitt.

Efteråt kändes det i hela kroppen, men efter återhämtningsdryck, en lång dusch med avslutande kalldusch av benen så var jag som en ny människa (nåja, bättre begagnad iaf).

I morgon är det löpvila och sen går jag på lite snabbare och kortare pass på torsdag eller fredag.

Annons
kommentarer
 1. funrun skriver:

  det ÄR ett kanonupplägg med jogg/gång, man orkar hur mkt som helst!Hasse Byrén körde en variant i Hallsberg, som också ruskade om musklerna… Han joggade typ 45 min, sen sprang han snabbare i 15 min, sen jogg igen… Han kom visserligen långt, men sprang också och spydde om vartannat… Jag tror mer på 25/5, eller att gå mellan två bestämda punkter om det handlar om varvbana.

 2. Linda skriver:

  Hm. kanske skulle vara något att testa faktsikt..

 3. MarathonMia skriver:

  Nu börjar du bli lite insnöad… 😉..//Väl hemma stannade klockan på 32 km, vilket kändes helt ok.//.. Definiera helt ok. Det är ju helt fantastiskt! Du är så grym. Nu ser ju pulsen lite snällare ut – annan matladdning? Hur kändes magen? /Nyfiken

 4. Fia-Lotta skriver:

  Det låter onekligen intressant med 25/5-upplägget. MEN något gör att det bär mig emot att gå lixom. Det är ju inte löpning ju…. Det är något fånigt i mig som gör att jag om jag transporterat mig X mil faktiskt vill kunna säga ”jag har sprungit X mil”. Om jag går emellanåt så har jag ju inte det.Övertyga mig för jag tror det är jättesmart!Och du – du är helt klart en av mina idoler – ”Grym-Sebbe” 🙂/Fia-Lotta

 5. MarathonMia skriver:

  Mmmm pulszoner – nu pratar vi. Du är mer än välkommen att tillhöra IF Linnéa och gärna vår lilla gulliga ultrasektion – vi håller på att göra laktattester och får härliga program för pulszoner och var en (läs den testade) ultralöpare bör ligga på för nivå. Eller vilken tid du klarar på maran… och bara av en händelse får vi reducerat pris för att vi är så många…Lockande?

 6. staffan skriver:

  Tja, Hur länge kall duschar du bena?

 7. gullfot skriver:

  Fia-Lotta skrev: det är ju inte löpning ju…nej precis, för det är ULTRA och ULTRA ÄR COOLAST BIG TIME 😀😉

 8. gullfot skriver:

  Ordverifiering: kulte, ifall någon tvivlade

 9. Joakim skriver:

  Det där med att springa dubbla långrundor, två dagar i rad. Hur fungerar det, vad är tanken? Det låter ganska tufft..

 10. Snorkkis skriver:

  Mycket intressant. Verkar ju ändå ha haft mycket bra tempo de 25 min du springer då snittiden ändå är under 6 min/km. Detta ska testas vid tillfälle!

 11. Fia-Lotta skriver:

  Absolut jättecoolt med ultra. 😀 Hoppas ni inte missförstod min kommentar ovan, jag har bara lite svårt att få in att gång kan ingå i löpning – fel på mej! 🙂 Men säger man ultra istället för ultralöpning så känns det mer logiskt även för mej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s