Sista passet avklarat

Publicerat: juni 1, 2010 i Allmänt, Kosttillskott, Träning

Så var det sista passet inför Stockholm Marathon avklarat. Det blev 6 km fartlek, med typ 5 st fartökningar. Passet förlades runt Slottsparken i Oslo, där jag är i några dagar för en mässa. Jag bor på Thon Hotell Slottsparken som ligger över gatan från parken.

Nu återstår bara löpvila och uppladdning inför lördagens folkfest. Jag känner mig ganska väl förberedd nu, till skillnad från hur jag kände för nån månad sen. Träningen kändes ostrukturerad och jag var vilsen. Sen dess har jag fått lite fason på det hela och genomfört ett antal lyckade pass.

Efter långpasset den 23 maj så tog det till torsdag innan jag kom ut igen. Tanken var egentligen att hinna springa ett pass i München på tisdagen, men konferensen drog ut på tiden så det fanns inte tid. Istället kom jag ut i torsdagsefter jobbet.
Tog en Vespa Jr ca 45 minuter innan jag gav mig av för att se om det gav effekt på kortare och intensivare pass. Sprang mot Råstasjön, rundade den och fortsatte runt Lötsjön för att sen springa hem igen. Kroppen kändes ruskigt pigg efter nära 4 dygns löpvila, så jag lät den bestämma tempot. Flera gånger tittade jag på klockan och förundrades över hur lätt det kändes, trots att jag låg en bra bit under 5-tempo. Även pulsen var låg, något som jag har noterat på tidigare pass där jag tagit Vespa.
Passet summerades 10 km @ 4:52 med 161 bpm (80%) snittpuls. Den upplevda ansträngningen var ungefär 7/10.

Dagen efter var det dags för lunchpass och jag tog en Vespa igen. Sprang bort till Lill-Jansskogen och över till Fiskartorpet där jag tog ett varv innan jag sprang samma väg tillbaka igen. Trots det ganska hårda passet dagen innan så var benen pigga och starka i backarna. Flåset hängde åxå med och även de värsta backarna lyckades jag forcera i hyggligt tempo. Det passet summerades 9 km @ 5:08 med 160 bpm (80%) snittpuls. Den klart bästa tiden jag gjort på den slingan hittills, så jag var jättenöjd. Inte för att det var målet, utan för att jag låg på en ansträngningsnivå som kändes bra, men inte forcerad, och presterade bra.

I lördags vilade jag, men i söndags var det dags igen. Jag pratade med Andreas på dagen och frågade honom vad han tyckte att jag skulle köra för pass. Han förslog ett snabbare distanspass på 10-15 km, nånstans mellan tempo- och distanspass, vilket blir ca 5:15-tempo för mig. Pga olika omständigheter kom jag iväg sent, med usel uppladdning och taskigt vätskeintag. Hade med mig en handjagare med Perpetuem, trots att jag bara skulle vara ute max 1½ timme. Utgick från kollis i Bromma och sprang en stor 8:a via Ängby, Islandstorget,  Råcksta, Flysta, Bällsta och tillbax. Kroppen kändes inte lika pigg som under torsdagen och fredagen, utan det var mer en kamp för varje steg. Den upplevda ansträngningen var hög, närmare 8/10, men puls och tempo låg normalt. Totalt fick jag ihop mina 15 km @5:08 med 160 bpm (80%) snittpuls. Jag hade kunnat sänka tempot en del, men det är alltid svårt när det bara handlar om 8 sek/km. Hursomhelst anser jag det som ett lyckat, om än jobbigt, pass.

Så nu är det som sagt löpvila till på lördag. På fredag ska jag träffa några av mina kompisar för att hämta ut våra numemrlappar och snacka lite kring maran. Jag har två kompisar som debuterar och en som har sprungit en gång för några år sedan, så de är lite nerviga och förväntansfulla. Det ska bli STORT att få se dem korsa mållinjen!

Nu ska jag sitta i sängen på hotelrummet och titta på TV innan det är dags att knoppa. I morgon blir det en lång dag, så det är lika bra att passa på att sova.

Fram till starten på Stockholm Marathon så får ni 10% på hela sortimentet hos Runners Gear om ni reggar sig och anger rabattkod ”StM” i kassan. Passa på!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s