Jättelångt och Vespa

Publicerat: juni 14, 2010 i Energi, Kosttillskott, Lopp
Etiketter:, ,

Jättelångt
Med Stockholm Marathon avklarat så är det dags att koncentrera sig på nästa lopp, nämligen Jättelångt den 19 juni.

Få lopp tillfredsställer äventyrslustan som just denna typ av lopp. Jättelångt går i år i omvänd riktning, dvs från Norrtälje till Grisslehamn och består mestadels av löpning på grus- och skogsväg, asfalt, men innehåller även lite obanad terräng samt löpning över åkrar.

Under förra årets lopp regnade det i princip hela tiden, vilket innebar att jag och mina kamrater (Mia och Staffan) sprang nästan 8 ½ timme i vätan. Hela historian finns här. Det var trots regnet den stora behållningen 2009, eftersom jag bröt gax.

Målet med loppet 2009 var att testa min energistratetgi inför GAX, men i år har jag inget uttalat mål med Jättelångt, utan tar det som det äventyr det är. Det blir ett rejält långpass vilket passar bra inför t ex Uppsala 100 i september.

Vespa
Jag har ju testat Vespa under ett antal pass och min slutsats är att det fungerar riktigt bra. Förutsättningen är att man lär sig använda det och anpassar sig en aning, men när man väl hittat sin egen väg så har man mycket att tjäna på Vespa.

Varför använda Vespa?
Vespa ”ställer om” musklerna till att utnyttja fett som bränsle i högre grad, vilket gör att man kan dra ner på energiintaget rejält. Jag har själv dragit ned till 1/3-del utan att förlora prestationsförmåga och jag kommer fortsätta att utforska möjligheterna med Vespa.
Att kunna dra ner på energiintaget kan vara till stor hjälp för de som har svårt att få i sig tillräckligt med energi, pga illamående eller andra anledningar, men alla har nytta av att utnyttja fett i högre grad. Det gäller inom alla idrotter, men kanske är mest fördelar för de som sysslar med uthållighetsidrotter där energiintaget är avgörande.

Det jag har noterat när jag tagit Vespa är att min snittpuls är lite lägre, vilket naturligtvis hjälper till att öka prestationsförmågan. Dessutom stabiliseras blodsockernivån så att jag inte blir tung i huvudet. Eftersom hjärnan får mer kolhydrater till sitt förfogande så slipper man risken att gå in i väggen. Mitt längsta Vespa-test är bara 36 km, så StM blev ett skarpt test. Tanken är att även springa Jättelångt på Vespa. Vi får väl se hur det går.

Annons
kommentarer
 1. Olle skriver:

  Hej!

  Är det inte lika bra att köra fullt ut och käka LCHF? jag gjorde det i knappt 6 månader och upplevde betydligt bättre ork. Björn Ferry lyckades to OS guld med dieten. Jag slutatde då jag kände mig mer och mer deprimerad. Har nu efteråt fått reda på att det berodde på Zinkbrist.
  /Olle

  • zebban skriver:

   Det vore naturligtvis det optimala, men så hard core är jag inte intresserad av att bli. Jag vill äta precis vad jag känner för och är en stor förbrukare av både godis och glass på helgerna, vilket är en av anledningarna till att jag aldrig går ned i vikt 🙂 men det är det värt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s