Chia fresca

Publicerat: augusti 18, 2010 i Allmänt, Kosttillskott

Om det är fler som undrar vad Iskiate eller Chia Fresca och hur man får ihop det så kommer förklaringen här.

Jag köpte mina vita chiafrön på Hötorgshallen till det facila priset 250.- för ett halvkilo. Lite dyrt naturligtvis, men efter lite googlande så hamnade jag på iHerb.com där jag beställde 2 st burkar á 450 gram för $20 inkl frakt! Stor skillnad! Fick dem igår, vilket innebär att det tog en vecka. Smidigt!

Jag använder guavanektar som sötningsmedel, då det har 5 ggr lägre GI än t ex socker. Hittade det efter lite letande på Life för 49.-, men på ICA Maxi fanns det för 25.-.

Därtill ska man ha citrus av något slag. Jag valde ICAs ekologiska pressade citron på flaska, men man kan ju experimentera med smaksättningen.

Jag blandar 1 matsked chiafrön i ett 3 dl glas med vatten. 1-2 matskedar guavanektar och några stänk citrus. Låter det dra 5-10 minuter och sen är det färdigt att dricka. Fröna tar upp mycket vatten och ser ut som små grodägg :). Det är lite lustig konsistens på drycken, men det är det värt. Jag känner iaf en rejäl boost av det.

Annons
kommentarer
 1. Sofie RW skriver:

  Med risk för att vara totalt bakom flötet nu, men vad är detta chia fresca? Någon boost av något slag, men vad?

 2. zebban skriver:

  Chiafrön innehåller stora mängder antioxidanter, aminosyror, mineraler, vitaminer, Omega-fetter m m, vilket gör dem till s k superfood. De har använts i hundratals år, bl a som en energigivande dryck som kallas iskiate eller chia fresca. Man får en naturlig boost av den, men ingen buzz som av energidryck. Jag har chiafrön på frukostfilen med flingor, samt i samband med mina lunchpass. Jag känner helt klart skillnaden när jag använder dem.

 3. Sofie RW skriver:

  I see. Tack för upplysningen!

 4. SugarBabe skriver:

  ”1-2 matskedar guavanektar”
  Gu va äckligt, några droppar räcker alldeles utomordentligt!

  • zebban skriver:

   Smaken är som baken. Guavanektaren är ju den enda energikällan i chia fresca, så om man använder den som ”sportdryck” så är några matskedar att föredra tycker jag själv.

 5. […] haft chiafröna ett tag men inte bloggat om dom förrän nu. Fler som druckit/dricker iskiate: Zebban och Calle bl.a.När jag närmade mig 5km markeringen slogs jag av hur lätt det kändes. Tidigare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s