Återhämtning och utlottning

Publicerat: februari 21, 2011 i Återhämtning, Energi, Kosttillskott, vätska

”Hur orkar du?”

Den frågan får jag ofta när jag pratar löpning med människor jag träffar utanför ”löparkretsen”. De förundras över hur mycket jag tränar och kan inte alls förstå hur jag kan lägga ner så mycket tid på träning.
Själva har de oftast inte tid att träna mer än några timmar per vecka, medan jag spenderar upp till 14 timmar i veckan med löpning och annan träning.

Den primära orsaken till all min träning är naturligtvis att bli en bättre och mer tålig löpare, medan den sekundära är att bli starkare i vardagen. Jag ser det som en ren investering i min kropp eftersom jag inte blir direkt yngre med åren.
Dessutom finns det rent fåfänga motiv med viss träning. Precis som Colting så vill jag se snygg ut naken helt enkelt. Väldigt många män i min ålder, dvs runt 40, är antingen överviktiga eller ”otränade”. Det är inte jag.

Hur gör jag då för att hinna återhämta mig mellan passen? Speciellt under mina medelhårda och hårda veckor så innehåller träningsschemat inte många vilodagar, vilket sätter extra fokus på snabb återhämtning.
Den erfarenhet jag samlat på mig under min korta ”karriär” är följande:

Perpetuem Caffe Latte

Drick vätska under alla löppass
Jag har med mig en flaska på varje löppass som överstiger 30 minuter. På pass under milen använder jag oftast en 3 dl flaska. Mellan 1-2 mil en 6 dl flaska och från 2 mil och uppåt blir det vätskerygga + handflaska.
Om jag dricker från start så blir jag inte lika sliten efteråt och återhämtar mig snabbare. Om man slarvar med vätskan så tar det längre tid för kroppen att återställa balansen, vilket sinkar kroppens förmåga att läka sig.
Att försöka lära sig att klara sig utan vatten ser jag ingen anledning till, eftersom det alltid finns vätska att tillgå på de flesta lopp. Jag har mätt hur mycket en normal ”mun” är för mig, närmare bestämt ca 0,5 dl. Det är då lätta att avgöra hur mycket jag får i mig och vilket förhållande jag ska ha mellan koncentrerad sportdryck och vatten.

Drick rätt vätska
Finns det rätt och fel vätska egentligen? Här finns inte en enskild sanning naturligtvis. Det man kanske ska undvika under träning är drycker som innehåller för stora mängder socker, som t.ex. saft, Coca-Cola och liknande, men det är en ren smaksak naturligtvis.
Jag har nog testat det mesta i sportdrycksväg av det som säljs  i Sverige, men har inte varit nöjd. Antingen tyckte jag inte om smaken, eller så fick jag problem med magen. Det var först efter jag hittade en annons för Hammer Nutriton i en amerikansk ultratidning som jag hittade det som passade mig.
Efter att ha beställt och testat Perpetuem så var jag fast. Skillnaden var astronomisk! Jämn energi under hela passet/loppet och blixtsnabb återhämtning efteråt, vad kunde jag mer önska? Detta var huvudanledningen till att jag startade Runners Gear, för att fler skulle upptäcka Hammers produkter.
Jag använder uteslutande vatten, HEED eller Perpetuem. Vatten på kortare pass, HEED på pass runt timmen (eller när det är varmt) och till sist Perpetuem på alla pass över 2 timmar. Största skillnaden mellan HEED och Perpetuem är att den senare inte innehåller elektrolyter, men däremot protein.

Fyll på efteråt
Eftersom jag oftast springer vid lunch så äter jag i princip så snart jag är klar. Dock finns det flertal tillfällen då jag inte är i närheten av lunch eller middag och då tar jag Recoverite så snart jag kommer innanför dörren. Efter långpass blir det oftast en portion innan duschen och en portion efteråt.

Recoverite Chocolate

Recoverite innehåller kolhydrater och protein i förhållandet 3:1, vilket anses vara optimalt. Dessutom innehåller det antioxidanter, mineraler och vitaminer. Normalt blandar man det med vatten, men det funkar även med mjölk. Då adderar man ju dessutom en massa extra näring, vilket gör det till en utmärkt måltidsersättare. Jag har flera vänner, både elit som motionärer, som säger att Recoverite är deras räddning. Jag kan bara hålla med.

Utlottning
Skicka ett mail till ultrazebban@runnersgear.se och skriv några rader om hur du återhämtar dig. så är du med i utlottningen av HEED, Perpetuem och Recoverite. Ange vilken av dem du helst skulle vilja ha och var jag ska skicka den. De vinnande bidragen presenteras här på bloggen.

Annons
kommentarer
 1. Kristina Sörensen skriver:

  Hej Zebban!
  Jag skulle vara jätteglad att få testa Recoverite. Jag tränar på lunchen och kör ofta ”Restaurang Hornsgatan” dvs en springlunch tillbaka till jobbet och något möte. Då blir det inte mycket till återhämtande energiintag tyvärr. 😦

  Håller tummarna att jag vinner! 🙂

  /Kristina

 2. coyntha skriver:

  Vilken bra blogg du har!! Super-intressant!!
  From och med nu är jag din läsare!!

  kram/ Coyntha

 3. Thomas skriver:

  Sitter och läser ditt upplägg med energi under dina pass. Börjar själv komma upp i 2h pass inför maran och känner verkligen att jag behöver ha med mig något ut. Dock tycker jag att hammer verkar lite väl dyrt för en amatör som jag. Vet du vad det är för protein i perpetuem? står något om xt, tänkte att man kanske kunde blanda något liknade själv av t.ex. aminosyror typ Eiselt Esa pro eller är det vassleprotein möjligen. HEED verkar innehålla maltodextrin alla fall.
  Tack för en bra Blogg Thomas

  • zebban skriver:

   Hej Thomas! Proteinet i Perpetuem är som du skriver något som kallas XT, men mycket mer vet jag inte om det faktiskt. Du kanske kan blanda till något eget, men frågan är om det blir billigare och lika bra. Perpetuem är ju framförallt utvecklat för pass över 2 timmar, upp till 2 timmar har man HEED som är mer som en traditionell sportdryck utan protein eller fett.
   Ska du springa pass över 2 timmar kan jag verkligen rekommendera Pereptuem, men det har du säkert listat ut. Du kommer sgs garanterat känna stor skillnad på hur du presterar och framförallt mår under och efter passet. Om du registrerar dig anger ”Firsttimer” i kassan på Runnersgear.se så får du 10% rabatt på första ordern, då kan du ju testa t.ex. Perpetuem för en billigare penning och se själv.

   • Thomas skriver:

    Verkar vara något sojaprotein. Hur är konsistensen som en proteindrink eller är den klar?
    Har du något nathan trailmix i lager, velar om jag ska ha ett bälte eller flaska i handen. Rädd att ett bälte skvalpar runt en massa. Prövade ett speed2 iof i lite för stor stl men blev väldigt tungt med vätska i.

   • zebban skriver:

    Perpetuem är mjölkig i konsistensen. Trailmix är enligt leverantören på väg denna vecka, tillsammans med HPL #020 och lite annat. Om den skvalpar mindre än Speed2 vågar jag inte lova, du kanske ska titta på en vätskerygga?

   • Thomas skriver:

    Har en vätskerygga men det är framförallt till passen 1-2h då jag behöver ha med mig vätska i någon form. Vet att du kör på handjagare. Borde egentligen testa för att se vad som känns bäst.

   • zebban skriver:

    På kortare pass är ju handjagare en bra lösning. Jag har svårt för vätskebälte, får ofta ont i magen, så det är ingen optimal lösning.
    En liten handjagare för korta pass och en större för längre funkar bra för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s