Backintervaller

Publicerat: februari 15, 2011 i Okategoriserade

De flesta är nog inte så förtjusta i backintervaller, men jag formligen älskar dem. Vet inte riktigt varför, men jag tror det är för att jag tycker att jag gör dem ”bra”.

Backintervaller

Dessutom är backintervaller det enskilt mest effektiva passet jag känner till. Man bygger styrka i löpspecifika muskler, samtidigt som man slipar sin löpstil och fotisättning.
Rena rama Kinderägget för löpare kan man kanske säga.

På dagens program stod backintervaller 8x 35 sekunder med 3 minuters vila. Jag planerade första att testa dem på bandet för att slippa snömodden, men efter lite överläggning med Andreas så fick det bli utomhus.
Eftersom intervallerna är så korta så finns stor risk att man tappar en massa tid medan bandet varvar upp. Dessutom blir farten styrd och det är klart svårare att maxa utan att behöva trycka å knapparna för att hitta tempot. Nä, det funkar inte helt enkelt.

Istället för mina IceBugs så valde jag mina Asics med GoreTex och YakTrax för grepp i snö och på is. IceBugs är grymma på isigt underlag, men biter inte alls lika bra på snö och modd som YakTrax. Värmde upp drygt 2 km till den backe som jag brukar köra dessa intervaller i. Brände av den första och hade bra flyt och grepp under hela. På väg ned insåg jag att klockan var satt till 90 sekunders vila, som det här passet normalt har. Blev konfunderad huruvida Andreas skrivit fel i schemat, så jag ringde honom snabbt för att stämma av, men det visade sig att 3 minuter stämde. Programmerade om klockan och startade om passet med nya inställningen.
Efter initialt strul så var det bara att beta av intervallerna en efter en. Den långa vilan var lite jobbig, då jag hann kylas ned och stelna till inför varje intervall. Största anledningen till den långa vilan är väl att hinna återhämta sig och sänka pulsen rejält samt vädra ut eventuell mjölksyra.

Fördelen med den långa vilan var att jag i princip kunde maxa under varje intervall. Normalt brukar jag ha 60-90 sekunders vila på detta pass, vilket gör att jag inte hinner återhämta mig nog för att kunna maxa. Som ni ser i diagrammen så lyckades jag hålla i princip identiskt tempo under varje intervall, närmare bestämt 3:49, 3:47, 3:56, 3:52, 3:51, 3:46, 3:51 och 3:50. Helt ok tycker jag. Går jag tillbaka till tidigare pass så står det sig riktigt bra visade det sig, vilket känns ännu bättre. Man vill ju se utveckling också, eller hur? Efter sista intervallen så gav jag mig av hemåt igen. NOrmalt sett kan man kämma detta pass på under 30 minuter, men med den långa vilan blev det istället drygt 40 minuter.

Nåväl, det var ett långt inlägg om ett riktigt kort träningspass. Jag rekommenderar dock alla att testa detta passet då det är väldigt effektivt och rätt utfört ger en skön träningsvärk i baken! 🙂

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s