Dags att ladda om

Publicerat: april 15, 2011 i Allmänt, Gnäll och ursäkter, Stockholm Marathon, Utrustning, vätska

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så var det dags att ladda om inför nästa lopp, vilket är Stockholm Marathon (StM) den 28 maj. Folk jag pratar med fnyser oftast och tycker att ”marathon är väl rena barnleken för dig numera” och jag brukar svara att distansen i sig inte är en utmaning, men att springa den snabbt är det definitivt.

Jag sprang mitt första StM 2007, ett år efter jag hade börjat springa. Det tog mig 5:11h att ta mig genom den 42,2km långa banan i 30 graders värme. Tiden är kanske inget att skryta över direkt, men jag är fortfarande stolt över prestationen. Att på ett år gå från ickelöpare till marathonlöpare är bra, tiden spelar mindre roll.

Inför StM 2008 hade jag hunnit träna lite mer specifikt och hade mer erfarenhet från att springa lopp. Jag hade hunnit avverka Vällingby Marathon på vårkanten, ett lopp som var så tråkigt att jag nästan bröt det pga tristess, på tiden 4:20h. Efter det kom Lidingö Ultra, mitt första ultra, som jag gjorde på 5:30h. Stm 2008 gjorde jag på 4:16h och hade en klart bättre resa än året innan. Nu hade jag på allvar fått långdistans på hjärnan. Det var även 2008 som jag sprang Uppsala 100 på tiden 11:45h och senare även Sörmlands Ultra på 5:17h. Ett ganska bra år med andra ord.

Även inför StM 2009 hade jag förberett mig bättre och den här gången föll det mesta på plats. Jag hade sprungit Lidingö Ultra några veckor tidigare, men det hade inte lämnat några spår i kroppen, även om jag hade haltat i mål pga löparknä. Under maran förlitade jag mig för första gången enbart på Perpetuem, vilket visade sig vara helt rätt. Jag seglade genom hela loppet, full av energi. I mål kom jag på nytt PB 3:50h och jag hade så mycket energi kvar i kroppen att jag höll på att spricka. Slängde mig på cykeln efteråt och cyklade hem, sjungandes och leendes hela vägen. Måste varit knark i Perpetuem den dagen!

Så kommer vi då fram till förra årets lopp, ett lopp som jag inte har så jättebra minnen av. Största anledningen var att jag valde att springa med en stor vattenflaska runt midjan, vilket fungerade väldigt dåligt när man vill springa lite snabbare. Den hoppade upp och ner och bältet klämde runt magen. Ingen bra lösning alls. Året innan hade jag vätskebälte med 4 småflaskor, vilket fungerade klart bättre. Loppet i sig gick ganska bra trots allt och jag kom i mål på nytt PB 3:50h, men jag var allt annat än nöjd. Jag kände inte alls samma glädje som året innan, men så är det ju tyvärr. Man har bra och dåliga dagar, det är bara att acceptera.

Vad är då målsättningen med årets lopp? Eftersom jag gärna fortsätter att förbättra min tid så är det naturligtvis prio, frågan är bara hur mycket jag vill förbättra. Om jag mot förmodan skulle springa på 3:30h så skulle jag få problem framöver då det skulle krävs lite mer fokus på specifik marathonträning, något som jag inte alls är intresserad av. Speciellt som jag förmodligen fortsättningsvis kommer satsa all vinterträning på TEC, vilket gör det svårt att kombinera med en marathonsatsning. Målet för året StM är att skala av ca 5 min och alltså hamna runt 3:45h. Då kan jag sikta på 3:40h nästa år, 3:35h året efter osv. Det låter väl bra, eller hur?

Nu tar jag snart helg och laddar upp inför träningsstarten på måndag. Kanske hinner jag tjuvstarta lite tillsammans med min fru, om hon blir bättre i luftrören vill säga. Hon längtar verkligen efter att få börja springa igen, vilket jag tycker ska bli fantastiskt roligt!

Ha en trevlig helg!

Annons
kommentarer
 1. Kristian skriver:

  Lycka till med laddningen.
  Jag siktar in mig på 3:45 också.

 2. Anna skriver:

  Jajemen, nu ska det laddas om… jag väntar ut helgen och min förkylning som ploppade upp i förrgår. Påskhelgen känns som ett bra avstamp annars, om jag inte får till det redan från måndag.
  Härligt att höra att du är så pigg och oskadd efter TEC!!
  Trevlig helg!
  //Anna.

  • zebban skriver:

   Det gör ju inget om man tar det lite piano nu efter ett sånt lopp som TEC. Du sprang ju så vansinnigt mycket snabbare än mig och kommer säkert behöva lite mer vila, iaf om du blivit förkyld.
   Jag är så glad att kroppen höll så bra under och efter TEC, det känns som ett kvitto på att jag gör rätt i träningen.
   Trevlig helg!

 3. Annie skriver:

  Hej!

  Grattis till TEC! Grymt bra insats!

  jag var helt mållöss i mina 50 km över alla som sprang 100 miles.

  Såg att du sprang SM grisvärmeåret 2007- det var verkligen helt sjukt varmt då.

  ..och såg på Funbeat att du tittar på Jättelångt- jag med! så vi kanske ses i spåret på fler lopp!

  Lycka till med satsningen!!! // Annie

  • zebban skriver:

   Tack! StM 2007 var ingen lek, speciellt när man debuterar. Trodde jag skulle dö i värmen!
   Jättelångt är en av årets höjdpunkter, det ser jag verkligen fram emot. Hoppas vi får lika bra väder som 2010. Vi ses där!

 4. jumper skriver:

  Jag drar mig plötsligt till minnes en lång tråd på det gamla löparforum.puls.se hösten 2007, där bland annat Zebban hade en livlig ordväxling med någon som hävdade det vansinniga i att springa så långt som ett maratonlopp efter bara ett år, så som du då gjort. Att du bara några år senare skulle klara den fyrdubbla distansen med glans, anade kanske inte ens du själv.

  • zebban skriver:

   Jag var ganska aktiv på puls.se när det begav sig. Minns inte just den diskussionen tyvärr, men en sak är säker, jag skulle bara skakat på huvudet om nån påstått att jag skulle springa 100 miles.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s