Första testet av Kinvara

Publicerat: maj 11, 2011 i skor, Träning

Distanspass

Efter söndagens dåliga pass så var det med ett visst mått av osäkerhet som jag gav mig ut på måndagens distanspass om 15 km. Det skulle göras i långpasstempo, så pressen att prestera fanns inte, vilket kändes skönt. Jag kunde slappna av och låta det gå så fort eller sakta som kroppen ville.

Dagen till ära beslöt jag mig för att testa mina ny skor, Saucony Progrid Kinvara. 25o gram lätta och med en lagom tunn sula, vilket ger lite dämpning men absolut minimalt stöd eller korrektion. Kinvaran är neutral och erbjuder alltså inget pronationsstöd eller liknande. Jag tror personligen inte så mycket på att foten behöver hjälp från en massa stöd för att kunna prestera, tvärtom. Kinvaran är en perfekt blandning av minimalism och dämpning.

Jag har varit lite avvaktande vad gäller första testet, då jag inte visste hur pass stor belastning mina vader skulle utsättas för. Jag minns fortfarande hur jag kände mig dagen efter mitt förtsa VFF-pass, när vaderna var i princip helt stela och träningsvärken därefter. Trots det valde jag alltså att snöra på mig dessa snyggingar för ett första testpass om 15 km. Med på färden var även Nathan TrailMix, ett vätskebälte med två stycken 3 dl flaskor, laddade med Endurolytes Fizz. Jag har inte bestämt mig hur jag ska ha med mig vätska under StM och ville testa hur detta bälte fungerade.

Sprang längs Brunnsviken ned till Haga Forum, där jag svängde upp mot KS och vidare mot Solna C. Därefter gick färden mot Råstasjön och Lötsjön innan jag styrde kosan hemåt. Vädret var i det närmsta helt perfekt, varken för varmt eller för kallt. Skorna kändes så där underbart lätta och min initiala fruktan om ”vadkollaps” visade sig ogrundad. Ända sen jag började med VFF har jag övergått till att landa mer på främre delen av foten, vilket visade sig gett utdelning med Kinvarorna. Jag behövde inte lägga om steget, utan sprang som vanligt. Trots att jag hade närmare 130 km i benen de sista 8 dagarna så kändes kroppen helt ok och jag kunde genomföra passet utan mankemang. Skorna ar helt underbara! Mina tår var väldigt ömma efter söndagens långpass, men tack vare att Kinvara är så tunn så var det inget problem, bortsett från i nedförsbackarna där tårna fick ta lite mer stryk.

Vätskebälte är inte riktigt min grej, det visste jag redan. Jag tycker inte om att ha saker fastspända kring midjan/höften och detta bälte var inget undantag. Det tog några 100 meter innan det hamnade där det skulle sitta, sen satt det ok, men jag  gillar det inte ändå. Jag är för van vid att ha vätskerygga och/eller handjagare, så det får nog bli handjagare under StM, men jag väntar med att bestämma lite till…

Backintervaller

Tisdag och backintervaller stod på schemat. Kroppen längtade efter lite vila och med 130 km på 9 dagar så hade den anledning. Drog på mig mina Kinvara, laddade en liten handjagare med vatten och Fizz, mest för att ha en smak på vattnet, och värmde sen upp ca 2 km till den sedvanliga backen. Där stretchade jag lite snabbt innan jag gav mig på intervallerna. Första två gick lite segt, benen behövde lite extra tid att värma upp uppenbarligen. Tack vare Kinvarorna kändes steget lätt och jag kunde hålla ett hyggligt tempo under resterande intervaller. Den 3 minuter långa gåvilan fick ned pulsen och jag hann njuta lite av solskenet innan det var dags för nästa intervall.

8x 35 sekunder med 3 minuters vila blev det. Snittade ca 3:40-tempo, vilket är ca 15 sekunder snabbare än under passet förra veckan. Då var det å andra sidan kallt och blåsigt, samt ytterligare 2 intervaller totalt. Bra resultat hursomhelst. Jag är nöjd, det är viktigast.

Möte med coachen

På eftermiddagen dök Andreas upp och i stämde av hur träningen gått och vad som är händer framöver. Jag har inga fler lopp inplanerade efter Jättelångt den 11 juni och det stör mig. Vad gäller TEC så är dess framtid väldigt osäker just nu. Jag kommer ändå satsa på att träna inför TEC och om det inte går av stapeln får jag sikta in mig på ett annat långlopp som ligger nära i tiden. Vi får väl se hur det utvecklas.

Jag fick tillbaka en hög med böcker och filmer som Andreas lånat:

 • Filmen ”The Runner” där man följer ultralegenden David Horton när han sätter rekord på den 2700 mile långa Pacific Crest Trail. 40 mile per dag i 66 dagar är inte kattskit. En film som kan röra till tårar!
 • Filmerna ”Running on the sun” och ”The distance of truth” om världens tuffaste ultra, Badwater. 135 miles från Death Valley till Mount Whitney, vilket betuder att man springer från den lägsta punkten i USA till den högsta. Lägg därtill ca 55 graders värme, så förstår ni hur jävligt detta lopp är. Sjukt bra filmer.
 • Böckerna ”A step beyond: A definitive guide to ultrarunning”, ”Running through the wall” och ”Survival of the fittest” tre mycket bra böcker. Den första en samling artiklar runt ultra, den andra en samling berättelser av olika mer eller mindre kända ultralöpare och deras erfarenheter från olika lopp.

Jag fick hem ett gäng nya böcker nyligen, återkommer med mer info om det senare.

Annons
kommentarer
 1. coyntha skriver:

  Hej!
  Vad är en handjagare för nåt?
  Kul med att du hittade bra och sköna skor!
  Är de snygga? (inte så viktig men nyfiken i alla fall 😉 )
  Coyntha

  • zebban skriver:

   Handjagare är en handhållen flaska med en rem eller liknande över handryggen för att man ska slippa hålla så hårt i flaskan under löpning. Väldigt vanligt i USA, där vätskeryggor å andra sidan är mindre vanliga i jämförelse. Kolla efter QuickDraw på runnersgear.se så ser du hur de ser ut. Vanligaste storlekarna är 3 dl respektive 6 dl.

  • zebban skriver:

   Glömde svara angående skorna.. Missade att lägga upp en bild, så det kommer i eftermiddag. De är SKITSNYGGA! Jag vill att mina skor är snygga, men det är inte en kritisk detalj när jag köper dem. Kinvaran fångade dock mitt öga pga sin design. Jag köpte dem mycket med ögonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s