Nu börjar allvaret

Publicerat: mars 17, 2009 i Okategoriserat
Etiketter:


Nu när de fysiska och inte minst mentala sviterna från ”nederlaget” i Skövde (jodå, jag är fortfarande bitter!) så smått börjar klinga av är det dags att se framåt.

I går damp det ner, det tjocka kuvertet med poststämpel Malmö. Jag visste redan vad det var, för Fredrika har skrivit i sin blogg om när hon fick sitt kuvert. Det var från gax100!
Jag lät kuvertet ligga ett par timmar innan jag lite högtidligt öppnade det. Inuti låg tre stycken olikfärgade lappar att fästa på mina drop-bags vid 42 km, 80 km samt 128 km. Därtill fanns det ett A5-häfte och ett A4-häfte, båda med kartor, ruttinformation samt allmän information. Sist men inte minst låg det en nummerlapp till mig.

Nu börjar allvaret, på allvar! All träning och alla lopp fram till den 15 augusti ska ha ett enda syfte: att förbereda mig inför gax100. Frågan som återstår är: Hur ska det gå till? Hur ska JAG träna för att klara 100 miles? Det finns ett antal träningsprogram, framförallt inför de olika 100-milesloppen i USA, som jag skulle kunna följa, men frågan är om det funkar för mig.

Innan middagen, efter loppet i Skövde, träffade jag ultralöparen Andreas Falk och passade då på att fråga om råd. Han föreslog bl a att jag skulle lägga in långpass på 5-6 timmar där jag inte nödvändigtvis måste springa hela tiden, utan huvudsaken var att hålla mig i rörelse. Han berättade även att man kan dela upp långpass på två dagar och få samma träningseffekt. Det viktiga är att jag provar och utvärderar träningen för att hitta det som fungerar för mig.

Ibland önskar jag att jag hade en coach som jag kunde fråga och använda som bollplank. Att internet är en fantastisk källa till information, precis som böcker och tidningar. Problemet är att jag måste prova allt för att hitta det som passar mig, vilket är tidsödande. För att verkligen veta om nåt fungerar så måsta man ju ge det tid innan man utvärderar. Ta t ex Maffetone-träning. Om man bara testar nån gång i veckan så ger det inga eller iaf väldigt lite resultat. Man måste nöta på under alla pass i en månad för att verkligen kunna få ett underlag för at utvärdera. En månad av ens liv kanske inte är mycket, men ändå.

Idag satte jag igång några nya utmaningar. Ni har säkert hört talas om träningsprogrammet fr 100 armhävningar på 60 dagar. Det finns även andra varianter, såsom 200 sit-ups samt 100 pull-ups. Dessa tre programmen är det jag har satt i gång med fr o m idag.

En grov plan har börjat växa fram och min träning kommer framöver se ut ungefär så här:

Måndag: Rodd + Styrketräning (gym)
Tisdag: Löpning 1h – 1½h + utmaningarna
Onsdag: Löpning 2h-3h + utmaningarna
Torsdag: Rodd + Styrketräning (gym)
Fredag: Löpning 1h – 1½h + utmaningarna
Lördag: Vila
Söndag: Långpass 3h – 5h

En gång per månad ska jag, som tidigare nämnt, försöka lägga in ett längre långpass på ca 6 timmar. I april finns utrymme för det, medan maj är upptaget med Lidingö Ultra samt Stockholm Marathon. Två lopp som kommer kräva nog så mycket av mig.

Jag satt och lekte lite på MapMyRun och plottade upp en tänkbar kandidat för mitt längre långpass. Titta här och avgör om ni tycker att det verkar vara en rolig sträcka. Jag tar gärna emot förslag på intressanta sträckor som räcker ca 4-6 mil och med slut i Frösunda. Edsviken och Brunnsviken har jag sett nog av och Ursvik kommer de flesta av mina vanliga långpass förläggas i, så jag behöver lite ny input.

Ett splittrat inlägg igen, hoppas ni orkat hit ner.

Till sist: Dagens träning blev lätt distans 10 km. Sprang till Ursvik, men ångrade mig eftersom det var is överallt, så jag vek av till Överjärva och sprang via Ulriksdals Slott (backen där är underbar) och Bergshamra ned längs Brunnsviken till Haga Norra, där jag vek av på gångbron och tillbaka till Frösunda. Det var härligt att springa utomhus igen!!! Nu får det vara slut på löpbandslöpning!

Hej på er!

Annons
kommentarer
 1. staffan skriver:

  Tja, den sträckan ser ut eller rättare sagt är väldigt mycket asfalt finns en trottoar bredvid vägen. Fint längst ute men ju närmare du kommer Ekerö ju mindre ”lantligt”blir det. Den trafiken som kör där ute kan ibland dra på ganska rejält. Vägen är ganska platt men det finns några avstickare som du kan göra för att få mera backar. Ta av vid mat affären på höger sida före statiol om du springer förbi macken (statiol) har du sprungit för långt om du börjar vid startpunkten. Då får du igen mera lantligt spring och mera backar. Vilket tempo hade du tänkt springa kanske kan tänka mig hänga på nångång behöver lite asfalt nötningen tyvärr….Kanske du borde testa lite NMT träningen på lördagar för att få en bra alternativ träning de kör 2 h i skogen mycket bra träning./Staffan

 2. Magnus Drewsen skriver:

  Som gammal Ekeröbo så kan jag inte rekommendera den där vägen. Visst går det bra fram till Träkvista, men sedan blir det smal landsväg (70 väg) där folk generellt kör 90-120km/h. Nä, jag tycker du vid Träkvista ska springa in mot Lundhagen och sedan kliva på motionsspåret och ta milspåret. Sedan kan du vika av hemåt och kanske lägga till en sväng i Bromma och ändå få ihop 4-5 mil. Lycka till!Sen kan du alltid springa ut till mig i södra förorter och ta en 18km i Lida. Då borde du få en total på cirka 6-7 mil.

 3. gullfot skriver:

  Halloj tuffingen! Nu testar jag att kommentera från jobbdatorn. PC med Firefox. Hurra det funkar!

 4. Anonymous skriver:

  HejJag testade också Ursvik igår men det var lite för mycket is, även jag vek av. Hoppas Ursvik är ok när ultran går av stapeln, ska du springa den?mvharne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s