Back-to-back långpass

Publicerat: mars 25, 2009 i Okategoriserat

Som jag skrev sist så tipsade Andreas Falk mig om att antingen lägga in långpass på 5-6 timmar, eller dela upp det på två dagar efter varandra. träningseffekten skulle enligt honom vara ungefär densamma. Jag har även läst det i en tråd på Funbeat.se.

Sagt och gjort så var det i går dags att springa det första långpasset. Jag gav mig av till Ursviks 10a där jag satte på mig mina YakTrax och satte av i spåret. Den senaste tidens kyla och snö hade gjort underlaget förrädiskt. Snön dolde alla mindre gropar i det istäcke som täckte stora delar av spåret.

Jag beslöt mig för att ta det lugnt, framförallt för att inte åka på ändan eller vricka fötterna, så farten hamnade på beskedliga 6:18 min/km under första varvet och 6:17 min/km. Jag beslöt mig även för att ta 4-5 minuters gåpauser ungefär var 5-6 km och synkade dessa pauser med de längre backarna. Det höll snittpulsen nere strax under 80%. Jag ville se hur detta påverkade passet och återhämtningen de båda dagarna.

Första dagens pass stannade på 25 km. Normalt vill jag åtminstone springa 30 km på långpass, men eftersom jag skulle upprepa detta två dagar i rad så valde jag en kortare distans.

Dagens pass var egentigen bara en upprepning av gårdagens. Det hade hunnit töa en aning och blivit upptrampat på vissa ställen så det gick att springa lite fortare. Jag sparade inte heller på krafterna på samma sätt som dagen innan. Efter ca 16 km mötte jag Mia och vi sällskapade fram till bron vid Överjärva där jag vek av. Jag hade stannat min klocka när vi träffades och insåg det först ca 4 km senare, så varvtiden för andra varvet är ett mysterium. Första varvet gick i 6:00 min/km, medan jag uppskattar andra varvet till ca 6:30 min/km. Även andra dagens pass slutade på ca 25 km.

Om man jämför de båda dagarna så är de snudd på identiska. Både fart och snittpuls är samma. 25 km är kanske för kort för at kunna dra några slutsatser? Detta första test var ju ganska konservativt i fråga om ansträngning. Jag höll tillbaka för att vara säker på att ha ork till båda dagarna. Lite löjligt egentligen, då jag sprungit 50km i ett sträck flera gånger. En av anledningarna till att jag tagit det lite försiktigt är att jag har tränat som vanligt sen Skövde 6-timmars. Normalt ska man ju vila efter ett marathon, men jag hade inte lust med det, så jag körde på. Risken för skador är överhängande, så jag får ta det lite piano.

Jag funderar hursomhelst på att göra om detta nästa vecka, men förhoppningsvis kunna springa ett varv i 10km och ett i 15km, vilket blir drygt 30 km. Då ligger jag nära ”3 timmars-strecket” där jag bör ha tömt större delen av glykogenförråden och börjar stressa det endokrina systemet.
Jag väntar med det beslutet tills jag ser hur vädret blivit. 15km-spåret i Ursvik är bara jobbig just nu med rådande underlag, så det hänger en del på hur mycket det har töa.

Lidingö Ultra närmar sig med stormsteg, bara 44 dagar kvar. Jag kommer nog inte satsa på nån speciell tid, utan springer det ungefär som ett långpass. Huvudsaken är att jag slår förra årets tid, dvs 5.30h. LU är verkligen ett lopp jag ser fram emot. Om vädret är lika underbart som förra året så kommer det bli superkul att springa i Lidingös skogar.

Nu är det dags för mig att gå till gymet och träna lite styrketräning.

Vi ses!

Annons
kommentarer
  1. funrun skriver:

    alltid lika spännande att läsa dina analyser! Vi ses någon dag i ursvik hoppas jag! =)

  2. staffan skriver:

    Tja, kan tänka mig köra en dag på Ursvik när snön/isen är borta som lite variation mot Nacka reservatet. Vilket tempo tro du kör i när underlaget är bättre på ett lång pass typ 15+15km? /Staffan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s