Träningsvärk och sköna träningspass

Publicerat: juni 28, 2010 i Allmänt, Energi, Träning

Midsommardagen
I lördags bestämde jag mig för att skippa löpningen och bara köra mitt styrketränings- och prehabprogram. Utfall, knäböj, diverse övningar på boll, sit-ups och armhävningar blev det under en timme. Fram till TEC i april gjorde jag mina prehabövningar 5-7 dagar i veckan, men efter TEC har det blivit mycket sparsamt. Styrketräningen i form av sit-ups , armhävningar och diverse träning med hantlar har jag däremot fått rutin på.

I lördags kväll började utfall och knäböj kännas av och i söndags morse var träningsvärken ett högst påtagligt och närvarande faktum. Jag hade svårt att sätta mig ner, utan fick falla ner istället. Pinsamt värre! Jag behöver uppenbarligen göra det oftare…

Söndag
Min fru (Janica) skulle inviga sina nya löparskor, så vi gav oss av på en gå/jogg-runda ner till Hagaparken och tillbaka. Janica fick bestämma tempot, vilket fungerade utmärkt. Jag planerade att springa ett distanspass om 10-15 km efteråt, så detta var en perfekt uppvärmning och jag hoppades att mina värkande muskler skulle slappna av och värka lite mindre.

Efter 7 km var vi hemma igen och totalt hade Janica lyckats springa 5 km. Riktigt bra med tanke på att hon dels är total nybörjare på löpning, men framförallt för att hon pga av sin migrän tar betablockerare och blodförtunnande medicin dagligen. Medicinen ser till att inte pulsen går upp för mycket, vilket är direkt kontraproduktivt då musklerna skriker efter syre, men hjärnan säger ”nej, jag låter inte hjärtat pumpa fortare än så här”. Taskigt läge kan man säga. Janica kämpar på ändå och jobbar med att försöka hitta ”tröskeln” där musklerna får den syre de behöver och hon fortfarande kan jogga.

Nån timme efter morgonpasset var vi på kollis vid Brommaplan och jag gav mig ut på ett distanspass i Bromma med omnejd.

Beslöt mig för att rundan fick bli drygt 10 km då jag egentligen bara skulle sprungit 5 km enligt mitt träningsprogram. Jag skulle ju sprungit 10 km på midsommarafton ,men det fanns inte tid för då, vilket gjorde att jag ”stod i skuld”.
Passet gick mycket bättre än katastrofen i torsdags, trots att det var varmare och jag redan varit ute en runda på morgonen. Totalt blev det 10 km @ 5:40 med 154 bpm (77%).

Måndag
Idag var det start för medelveckan och första passet var ett 15 km distanspass. Med gårdagens totalt 17 km och fortfarande rejäl träningsvärk så bävade jag lite inför dagens pass, men det visade sig gå över förväntan.
Jag värmde upp till Råstasjön och efter stretch bar det av runt sjön och över till Lötsjön där jag avverkade 2 varv innan jag sprang tillbaka till Råstasjön igen för ytterligare två varv. Temperaturen låg runt typ 26º, men tack vare sträckor med skugga så blev det aldrig ett problem. Jag börjar nog vänja mig vid värmen nu.


Totalt blev det 15 km @ 5:40 med 154 bpm (77%), vilket jag är nöjd med.
Jag måste lära mig att ta det lite lugnare på mina distanspass. Målet är att komma ner till runt 75% av HRmax, oavsett vad det blir för tempo. Farten ska jag istället träna under intervall- och tempopassen.

I morgon är det dags för det första intervallpasset på länge, det ska bli riktigt intressant!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s