Nya krämpor och botemedel

Publicerat: november 23, 2010 i Allmänt, Gnäll och ursäkter, Träning, Utrustning

Sen några veckor tillbaka har jag haft smärtor i vänster ankel, förmodligen ett ledband eller muskelfäste som är inflammerat. Strax ovanför min inre fotknöl sitter det och strålar upp nån decimeter. Rejält ont har det gjort några gånger, speciellt på längre pass. Efter söndagens långpass kunde jag knappt stödja på vänster ben och fick använda bandage för att stabilisera. Efter några timmar hade det dock det värsta lagt sig och jag kunde gå förhållandevis normalt. Jag ska avvakta lite till innan jag tar det till min kiropraktor Jenny, hon brukar kunna fixa såna här småskavanker.

Det var även hos Jenny som jag inhandlade mitt senaste ”botemedel”. Jag var hos henne för att jag fått problem med höger skuldra/axel, men hos passade även på att massera mina ITB, något som är mycket smärtsamt. Vi har tidigare diskuterat så kallade foamrolls eller skumrullar och nu hade de fått  hem såna för försäljning, så efter behandlingen gick vi till deras gym och testade några övningar för skumrulle.
Det primära användningsområdet för mig är massage av ITB, så att jag kan få problemen med löparknä under kontroll och dessutom slipper kostsamma behandlingar. Skumrullen kan ju användas till en massa övningar, som jag kommer utforska med tiden.

Glad i hågen gick jag därifrån med min nya kompis under armen, en blå skumrulle.

Första testet skedde några dagar senare när ömheten i ITB släppt. Jag hade hittat några bra videor på runnersworld.com/foamroller som visade utförligt hur man skulle göra.
Det var inte vidare behagligt att rulla fram och tillbaka, tvärtom var det ganska smärtsamt. Nu är det ju inte meningen att det ska vara skönt, så det var bara att bita ihop.

Nu lägger jag massage med skumrullen ca 3 ggr / vecka i samband med min styrketräning. Förhoppningen är att det ska ge resultat med tiden och jag kan undvika löparknä.

Träningen på sistone har fungerat bra. Förra veckan var min lätta vecka och den bestod av följande pass:

Måndag: 13 km fartlek med 6 fartökningar.
Torsdag: 13 km distans i 75% av HRmax
Fredag: Intervall 6x 300 meter
Söndag: Långpass 25 km

En ganska lagom vecka med andra ord. Nu är jag snart mitt i min medelvecka , mer om det senare.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s