Kadens

Publicerat: februari 10, 2011 i Allmänt, Barfotalöpning, Träning

Ofta råkar man på påståendet att det optimala stegfrekvensen (kadens) är 180-190 spm (steg/minut). Hur mycket sanning det ligger i det vet jag inte, men oftast är det storheter som t ex Noakes som kommer med dylika teorier, vilket gör att man har svårt att motsäga dem, speciellt när man är en amatör som jag.
Första gången jag kontrollerade min egen stegfrekvens blev jag nedslagen. Tror jag hamnade runt 160 spm och jag kände instinktivt att jag aldrig skulle kunna få upp den till den optimala nivån och slutade fundera mer på det.

Efter jag utforskade VFF-löpningen i somras kom min löpstil att förändras en gradvis. Dels tvingades jag springa mer med framfoten när jag hade VFF, dels fortsatte jag att öva den fotisättningen även i mina vanliga skor. Eftersom jag sprang för mycket och för långt för tidigt med mina VFF så skadade jag mig och fick vila från barfotalöpningen. Dock fortsatte jag att jobba med fotisättningen och i höstas kände jag att jag hade lyckats konvertera helt till framfotalöpning. I samband med att jag förändrade fotisättningen så kom även stegfrekvensen att förändras. Hela min löpstil blev mer balanserad. Jag springer med bättre hållning och guppar mindre upp och ned med huvudet, utan får en mjukare framfart. Ibland kan jag komma in i zonen och liksom flyta fram vilket är en riktigt skön känsla.

Det är på löpbandet som jag märker den största skillnaden. Eftersom jag i princip alltid tittar på TV när jag springer på bandet så måste jag hålla huvudet stilla, vilket jag uppenbarligen gör naturligt numera. Jag kan även se mig själv i rutans spegelbild framför mig så kan jag se hur lite mitt huvud rör sig vertikalt med varje steg.

Vad hände då med min stegfrekvens? Jo, numera snittar jag faktiskt runt 180 spm, beroende på typ av pass. På långpass sjunker kadensen av naturliga skäl, medan jag på fartpassen kommer upp i bortåt 190 spm.

Även om målet aldrig var att öka min stegfrekvens så kom det naturligt när jag ändrade min fotisättning, vilket jag tycker är både intressant och fascinerande. Dessutom kan min nya löpstil förhoppningsvis hjälpa till att stävja löparknä, men det återstår att se på TEC…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s