Borta bra…

Publicerat: augusti 9, 2011 i Allmänt, Träning

Vårt flyg hem från Italien var försenat när vi kom till flygplatsen i Rom vid kl 9.30 på fredagen för dryga veckan sedan. Det skulle lyfta kl 11.10, men var framflyttat till kl. 12.00. Inga problem, vi kan ju slappa och hitta på saker ändå. Strax därefter kommer ett nytt meddelande. Avgången framflyttad till kl 18.00! Toppen! Roms flygplats är inte världens roligaste, men vi lyckades ändå fördriva tiden fram till avfärd. Mycket tack vare iPads, iPhones och Nintendo DS. Spela inte Fia med knuff på en flygplats där folk kan se dig bli vansinnig, bara ett tips…

Med semestern i Italien fortfarande i backspegeln har en vecka i Sverige förlöpt. Det var verkligen inte roligt att komma hem till opålitligt väder och vardag. Det enda som var skönt att komma hem till var vår underbara säng, i övrigt var det mest ångestfyllt faktiskt. Tillvaron i Italien var så bekymmersfri, precis som en semester ska vara.

Träningen har hursomhelst rullat på ganska ok, även om jag fått stuva om en del för att hinna med att få in alla pass som skulle göras sista hårda veckan. Man ska ju hinna med att umgås med familj och vänner också, samt hitta på roliga saker medan det fortfarande är någorlunda sommarväder. Det blev bl a en heldag på Parken Zoo i Eskilstuna samt två dagar i Göteborg, med Liseberg och Universeum på menyn.

På söndagen efter hemkomst stack jag och Janica ut på en runda tillsammans. Hon hade inte sprungit sen innan vi åkte till Italien, så hon såg fram emot att få komma igång. Det var varmt och med känningar i huvudet så var det egentligen inte så smart att ge sig ut, men viljan var för stark. Det gick bra fram till 4 km, sen var migränen ett faktum och hon tvingades ta flera gåpauser. Seg och envis som hon är så gjorde hon sitt yttersta för att springa så mycket som möjligt, trots ivriga försök från min sida att hindra henne. Väl tillbaka efter 7 km så laddade jag om min handjagare och stack ut igen för att springa ytterligare 11 km för att få ihop mina 18 km. Sprang längs E4:an till Haga och tillbaka längs Brunnsviken. Ett oinspirerat pass, men nödvändigt hursomhelst. 18 km @ 6:00 med 145 bpm (72%) snittpuls

Efter vi kom tillbaka från Parken Zoo i tisdags snörde jag på mig skorna och gav mig ut på ett distanspass för att rasta benen innan det var dags för middag på kollis. Från Brommaplan följde jag Spångavägen till Spånga och vände där och följde smågatorna tillbaka. Det var lite kvavt och kroppen lite seg, men i övrigt kändes det bra att få komma ut och röra på sig. 13 km @ 5:33 med 152 bpm (76%) blev resultatet, mao standard.

I onsdags lunch gav jag mig ut på ytterligare ett distanspass med start från kollis vid Brommaplan. Sprang mot Solna, över bron och sen ned längs vattnet vid Solna strand. Där följde jag vattnet bort till Pampas, genom Krillan och över Tranebergsbron, längs vattnet förbi Minneberg och Ulvsunda. Stannade och fyllde på vatten vid ett koloniområde jag inte passerat förr och passade på att ta några bilder på den vackra miljön. Det var varmt och skönt väder, helt underbart att kunna springa mitt på dagen utan att dö av värmeslag som i Italien. 16 km i lugnt och skönt 5:50-tempo med 148 bpm (74%) snittpuls blev resultatet. Ganska vanilj, men skönt.

I torsdags var det åter dags att snöra på sig skorna och ge sig ut. Den här gången stod det fartlek på programmet och jag förlade det passet längs Brunnsviken som brukligt. Sprang ned till Bellevueparken och tillbaka. Värmde upp 2 km och ökade sen tempot mellan 500 och 700 meter under varje kilometer. Vilade det som var kvar på kilometern för att göra det enkelt för mig själv. 13 km och 9 fartökningar fick jag ihop. Ett riktigt bra pass med flyt i steget och bra känsla i kroppen generellt.

Fredag morgon bar det av till Göteborg för besök på Liseberg och Universeum med en övernattning däremellan, vilket uteslöt all träning dessa dagarna. När vi kom hem på lördag kväll hade det säkert varit skönt att springa av sig stelheten i kroppen, men vi tog en kort promenad och lagade sen middag istället. Planen var att springa långpass dagen efter, så löpningen kunde vänta.

I söndags vaknade vi upp till ett regnigt och trist Solna. På schemat stod 40 km långpass, men det lockade inte att göra det i hällregn, så jag sköt det lite framåt under dagen för att se om regnet skulle bedarra. Ibland duggade det bara, men det upphörde aldrig helt, så vid 16:30 beslöt jag mig för att ge mig ut på ett kortare distanspass för att åtminstone göra något. Det blev ett varv runt Brunnsviken. Första halvan flöt på bra och det duggade lite lätt. Det var rejält varmt trots allt, strax över 20 grader. Jag var glad att jag valt bort regnjackan, det hade varit för varmt. Jag hade kommit ungefär halvvägs runt sjön när regnet satte i gång igen och snart var det tillbaka till hällregnet. Efter nån minut var jag helt genomblöt, som om jag badat med kläderna på. Jag ökade tempot en aning för att komma hem snabbare. Skorna blev tunga av allt vatten och det lät som jag knutit påsar med vatten om fötterna när jag sprang, det skvalpade högt! Undvek de värsta pölarna i början, men gav till slut upp och sprang på så gott det gick. Valde redan från början av passet att inte titta på klockan, utan springa efter känslan. Försökte hitta ett behagligt men lätt ansträngande läge, men när det regnade som värst var det lite svårt att komma in i ”zonen”. Hade fullt sjå med att trampa vatten! Hemma vid porten kunde jag summera det passet till 13 km @ 5:10

Den här veckan är i princip fullbokad med träning, nu börjar uppladdningen och formtoppningen inför Skövde på allvar. Det ska bli skönt att dra ned på träningen och känna mig stark och utvilad, men tills dess är det bara att bita ihop och göra det som krävs. Det finns inga genvägar som ni vet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s