Veckans första långpass

Publicerat: april 6, 2009 i Okategoriserat
Etiketter:, ,

Idag var det dags för vekans första långpass. Hittills har jag förlagt dem till Ursvik, men idag kände jag för att njuta lite mer av solen samt att hålla lite högre fart, så valet föll på Brunnsviken.
För er som inte känner till Brunnsviken så ligger den öster om Solna och Hälsans Stig löper runt den , vilket är knappt 12 km.

Brunnsviken

Eftersom de senaste långpassen har varit långsamma så tänkte jag istället satsa på att hålla MP (Marathon Pace) idag, vilket för mig är nånstans mellan 5:10 och 5:30, beroende på vilken dag du frågar..
Jag kunde inte riktigt bestämma mig för om jag skulle springa två eller tre varv, så jag laddade ryggan med 1, 5 liter vatten, packade ner lite extra energi och gav mig av. Efter sedvanlig uppvärming och stretch var jag redo att ”långpassa”.

Jag har inte kännt mig energisk på sistone, men det har inte avspeglats i min träning som tur är. Idag var det inte annorlunda i den aspekten. Jag kände mig lite energilös, men det var inte så att det störde heller. På första varvet höll jag önskad fart (5:24) och hade ovanligt låg puls (153 bpm = 76%).

Allt kändes ok och jag påbörjade nästa varv. En bit in på det började magen att göra sig besvärlig. Jag fick stanna och låta den lugna ner sig innan jag kunde fortsätta. Jag ville ju definitivt inte avbryta eller försöka hitta en plats i skogen. Magen lugnade sig och jag pressade på längs viken. Vädret var helt fantastiskt och när jag sprang i lä var det riktigt varmt. Jösses vad det är underbart med vår!
Magen gjorde sig påmind ytterligare några gånger och det började bli irriterande, dock beslöt jag mig för att avsluta passet enligt plan och hellre sänka farten för att undvika att reta magen i onödan.

När knappt 2 km återstod fick böjde jag mig hastigt ner för att rätta till skon och det smärtade till i ryggen. Fick lite panik efetrsom jag lätt får ryggskott. Fortsatte försiktigt att jogga en bit medan jag kände efter hur illa det var. Smärtan klingade som tur var av och jag höjde farten för att avsluta passet med lite stil.

Väl hemma var det dags att summera dagens ”tempolångpass”: 25km @ 5:27 med 155 bpm (ca 77% av max) i snittpuls. Helt klart lyckat och en indikation på att jag har en del att ge.
Sist jag sprang 2 varv runt Brunnsviken, i februari 2008, var snittfarten 6:01 min/km och pulsen 163 bpm (82%), så nog har jag förbättrats lite. 5% lägre puls och 16% högre fart, men vem räknar 🙂
Nu fattas bara att jag hittar energin åxå. Jag har vilat helt i hlegen och hoppades att det skulle göra skillnad idag, men icke.

I morgon är tanken att göra 3 varv runt Brunnsviken i lägre tempo och eventuellt testa 25/5-upplägget. Eftersom rundan är så pass flack så lämpar den sig ypperligt för just 25/5.
Vi får se hur det blir med det.

Annons
kommentarer
 1. Peter Nilsson skriver:

  Running by numbers. Jag gillar det 🙂

 2. Linda skriver:

  25/5? Alltså köra 25km fem dagar i rad?

 3. MarathonMia skriver:

  Ett riktigt grymt pass med fantastisk fart! Hatten av!

 4. Linda skriver:

  Sebbe, Haha varför förknippar man alltid ultralöpare med dom mest puckade ideérna 😉

 5. gullfot skriver:

  Okej, jag testar att skicka kommentar från jobbet dårå…

 6. gullfot skriver:

  Ha! Det funkade! Äntligen får man lämna ett livstecken här!Skön runda – eller många sköna rundor har det blivit. Glad Påsk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s