Tabata med lång uppvärmning

Publicerat: maj 15, 2012 i Allmänt, Träning
Etiketter:

I fredags stod det lätt distans på schemat, så jag gav mig på ut lunchen med målet att löka runt Brunnsviken i sakta mak. Det skulle ju vara lätt distans, helst ansträngningsfritt. Förra fredagen misslyckades jag med just den biten, så den här gången tänkte jag lägga manken till och faktiskt ta det extra lugnt.

Trots att jag tog det väldigt lugnt så var pulsen förhållandevis hög, vilket irriterade mig en aning. När jag för en gångs skull tar mig i kragen så vill jag ju se resultatet. Jag gick i alla riktiga backar och sölade runt i snitt 5:50-tempo, men ändå låg snittpulsen på 148 bpm (74%) när den borde varit 10 slag lägre. Nu ska man inte stirra sig blind på pulsen, den styrs ju av så många faktorer att den egentligen är usel som måttstock.

När jag kommit 12 km så beslöt jag mig spontant för att avsluta med Tabata-intervaller. För er som inte vet vad det är så är upplägget att köra ett antal (6-8 st) 20 sekunder långa intervaller med full fart varvat med 10 sekunder vila. Man kan stå, gå eller jogga under vilan, det är helt upp till var och en. Man ska dock maxa under intervallerna för att få bäst effekt.

Jag körde 8 st intervaller och med 12 km i benen var jag lite väl bra uppvärmd och kunde inte riktigt få det flyt jag önskade. Jag har förvisso inte kört Tabata på typ två år, så det krävs väl lite tillvänjning. Det jag framförallt gillar med Tabata-intervaller kontra vanliga är att ge allt under en kort stund och att pinan snabbt är över. Man kan ju dessutom lätt klämma in ett Tabata-pass på 15 minuter om man värmer upp 10 minuter, kör Tabata i 4 minuter och joggar ned i 1 minut. Man kan även lägga i det i slutet på distanspass eller långpass.

Passet blev lite ojämnt, men i det stora hela kändes det lyckat. Jag ska lägga in det i slutet av ett pass i veckan tänkte jag, så får vi se om det ger nåt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s